Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2006

. .
photo quartier libre (και εκτέλεση :)

Pâté de campagne -χωριάτικο Pâté –


Υπάρχουν διάφορα είδη Pâté. Αυτή η συνταγή, είναι Christmas Pâté. 

Είναι συνήθως για τις γιορτινές μέρες, αλλά μπορεί κανείς να τη φτιάξει, οποτεδήποτε μες στο χειμώνα… Στις Γαλλικές Άλπεις, στο νομό Haute – Savoie, στις φάρμες, πάνω στα βουνά, αυτό το χωριάτικο Pâté το κάνουν μόνοι, στην κουζίνα τους. 

Υπάρχει βέβαια και βιομηχανοποιημένο στο εμπόριο, αλλά νομίζω δεν έχει καμία σχέση με το σπιτικό… Είναι χωριάτικο, γιατί όλα τα υλικά μέσα, δεν είναι περασμένα στη μηχανή του κιμά, αλλά υπάρχουν και μικρά κομμάτια, κι επίσης, περιέχει μυρωδικά. Ακόμα, παρ’ όλο που υπάρχει ειδικό σκεύος για το ψήσιμό του, ψήνεται μια χαρά και στη μακρόστενη, ίσια φόρμα του κέϊκ ή σ’ ένα στρογγυλό, μικρό ταψί. 


Η δόση αυτή, είναι για μια μακρόστενη φόρμα κέΙκ και ένα μικρό ταψί. 

Υλικά: 


400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, χοντροκομμένο 

200 γρ. χοιρινό κιμά, χοντροκομμένο 

250 γρ. μπέϊκον, με το πάχος του 

350 γρ. καπνιστό ζαμπόν, χοντροκομμένα κομματάκια 

200 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα 

3 αυγά 

½ φλυτζάνι κρέμα γάλακτος 

25 ml brandy 

25 ml άσπρο, ξηρό κρασί 

κόκκοι πράσινο και ροζ πιπέρι 

λίγο θυμάρι 

μερικές ακόμα λωρίδες μπέϊκον 

μυρωδικά (selon le gout – ό, τι απ’ αυτά σας αρέσει) : genievre, τριμμένο γαρύφαλλο, τριμμένο μπαχάρι και λίγους ολόκληρους κόκκους, τριμμένο μοσχοκάρυδο, δεντρολίβανο, κόκκοι κόλιαντρο. 


Βουτυρώνω τη φόρμα. Την καλύπτω με το μπέϊκον, σε ολόκληρες φέτες (έτσι ώστε, όταν το ξεφορμάρω, το μπέϊκον να φαίνεται όμορφα στρωμένο από πάνω). 

Σωτάρω τα μανιτάρια. 

Ανακατεύω με το χέρι όλα τα υλικά, ώστε να γίνει ένα μίγμα ομοιογενές. 

Το αφήνω για μια ώρα στο ψυγείο. Μετά, στρώνω το μίγμα στη φόρμα. Το σκεπάζω αεροστεγώς (σφιχτά γύρω-γύρω) με αλουμινόχαρτο. 

Το ψήνω στο φούρνο, στους 200ο , σε μπαιν μαρί, για 2 ώρες. 

Το βγάζω, βάζω ένα βάρος από πάνω, π.χ. το ξύλο της κουζίνας, και το αφήνω να κρυώσει, χωρίς ν’ ανοίξω το αλουμινόχαρτο. 

Μετά, το βάζω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μια ή δυό μέρες. 

 Το σερβίρουμε με μαύρο, πολύσπορο ψωμί, αγγουράκια τουρσί, πράσινη σαλάτα ή ακόμα και με chutney (αν χρειαστεί, θα γράψω μια καλή συνταγή ζελέ –για σάλτσα-, από μήλο και δεντρολίβανο) 


Μικρό μυστικό: Μπορεί να μείνει στην κατάψυξη 2 ή 3 μήνες. Το αποψύχουμε φυσιολογικά – στη συντήρηση-, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Μη φοβηθείτε να το φτιάξετε, για ανθρώπους που δοκιμάζουν κάτι άλλο, εκτός απ’ την κλασσική, ελληνική κουζίνα… Θα τους αρέσει…


Καλήν επιτυχία!

2 σχόλια:

Andreas Dimitropoulos είπε...

Ω εξαισία κόρη, ο ουρανίσκος μου, ικανοποιημένος τα μάλα, σας ευχαριστεί.
Βεβαίως, εδοκίμασα μόνον την γαρνιτούραν (μαύρο, πολύσπορο ψωμί, αγγουράκια τουρσί, πράσινη σαλάτα κ.λπ.)καθ΄ όσον ως (υποθέτω) ενθυμείστε κατά τα τελευταία 25 έτη τυγχάνω χορτοφάγος .

quartier libre είπε...

θέλεις συνταγή με μελιτζάνες, με σπανάκι, με ψάρι, με τυρί;
θες σαλάτα;
αναρωτιέμαι, τι διάβολο τρώς, κάθε μέρα...
άντε, να γράψω ένα χουνκιάρ μπεγιεντί; εξαιρετικό!

(προσπαθώ να εκτονώσω τη νευρικότητά μου, αν αντιλαμβάνεσαι...)