Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2010

.
ΠΕΣΚΑNΔΡΙΤΣΑ - ΠΕΣΚΑΝΤΡΙΤΣΑ - ΠΕΣΚΑΔΡΙΤΣΑ
.
* αλεξανδριανή / Γαλλική συνταγή

.


όλο κρέας,
κρέας ! ...



μιά
ωραία
ψαρένια
συνταγή !





.
.
* η πεσκαδρίτσα, το ΚΑΛΟ και πανάκριβο ψάρι των Γάλλων,
υπάρχει φυσικά στην Ελλάδα, αλλά είναι γενικά παραγκωνισμένη στο ελληνικό τραπέζι .
προτείνω αυτήν τη συνταγή γιά πολύ καλή...
δεν μυρίζει ψαρίλα κι αν γίνει ακριβώς έτσι, μέχρι να τους πείτε ότι είναι ψάρι, νομίζουν όλοι ότι τρων φιλέτο κοτόπουλο.
.
.
.
γι αυτή τη συνταγή, θα ψάξετε να βρείτε όχι το ψάρι ολόκληρο με τ' αγκάθια, αλλά οπωσδήποτε φιλέτο πεσκαδρίτσα. είναι πολύ καλό ΚΑΙ κατεψυγμένο.
.
εκτός απ' τις ψαραγορές, δεν ξέρω πού υπάρχει... σε κάποια σούπερ μάρκετ υπάρχει τέτοιο ψάρι, σε άλλα όχι.
ίσως, όπου πουλάν κατεψυγμένα είδη...
εγώ έχω βρεί ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι που έχει...
.
το φιλέτο της πεσκαδρίτσας είναι λευκό, ακριβώς αυτό που βλέπουμε πάρα κάτω και πάρα πάνω :


η συνταγή :
.
παίρνω άσπρα φιλέτα πεσκαδρίτσας. ΔΕΝ τα αλευρώνω, αλλά τα τηγανίζω όπως είναι, ολόκληρα, σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, με φρέσκο βούτυρο (ζωϊκό), να μοσχομυρίσει.
αφού τα τηγανίσω κανονικά και από τις 2 μεριές, τα σβήνω με κονιάκ και ουίσκυ (και με τα δυό).
ρίχνω μέσα μικρά κομματάκια φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα (όχι πολλή, για να μην κοκκινίσει το φαγητό)
αρκετά μανιτάρια ψιλοκομμένα και
προαιρετικά ψιλοκόβω μία σκελίδα σκόρδο.
αλατοπιπερώνω.
αφίνω λίγο να βράσει.
προς το τέλος ρίχνω μιά κρέμα γάλακτος, να πάρει κι αυτή μιά βράση και να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.
.
βράζω ρύζι - πιλάφι σπυρωτό και το απλώνω σε πιατέλλα.
από πάνω, στρώνω την πεσκαδρίτσα με τη σάλτσα της.
.
.
αν το φτιάξετε,
Καλή Επιτυχία !
.
.
.
.
.
.
.

2 σχόλια:

VAD είπε...

Ούτε κατεψυγμένο,ούτε αλευρωμένο!
Νωπό και σούπα,ειναι άριστο...

quartier libre είπε...

@
ceci n' est pas une pipe,

κι εγώ, γνήσιο τέκνο της κλασσικής σχολής,
φυσικά συμφωνώ με το νωπό και την ψαρόσουπα !
και με το άριστο !
-δεν το συζητώ -...

ΟΜΩΣ

επειδή το monkfish
είναι κακομούτσουνο,
γενικά δεν το αγοράζουν.

σε πόλεις όπως η Αθήνα,
δεν το ξέρουν και δεν το τρών,
και είναι κρίμα,
γιατί δεν είναι ακριβό
και το κρέας του είναι αστακουδιά !

ακόμα,
έδωσα αυτές τις μέρες τη συνταγή
γιατί στα τραπέζια που κάνουν (Πρωτοχρονιά κ.τ.λ.)
δεν χρειάζεται να φτιάχνουν μονάχα κρέας - κρέας...

σε βραδιές με κόσμο (πολλά άτομα)
είναι δύσκολο για τη νοικοκυρά να σερβίρει σούπα.

είναι πιάτο χωρίς μπελά (καθαρίσματα, αγκάθια κ.τ.λ.),
ειδικά για νέες κι εργαζόμενες.

ευπρόσωπο, εορταστικό, καθαρό, ευπαρουσίαστο και πεντανόστιμο.


σε φιλώ,
να μας είσαι καλά :)